زعفران ادویه ای با قدمت ۴۵۰۰ سال!
منشاء و مهد پیدایش ادویه زعفران هنوز ناشناخته است اما ، اولین بار ۴۵۰۰ سال پیش در بین النهرین و کشمیر حضور آن ثبت شده است.
زعفران از دیرباز افسانه های زیادی را در مکاتب و سرزمین های مختلف به خود اختصاص داده است.
پیروان بودا آنرا مقدس میدانند ، چیده شدن این گل توسط دختران باکره ی آشوری باعث شد که این گل را نماد پاکدامنی بدانند. فنیقی ها از طریق استعمال زعفران،خود را آماده مراسم پرستش خدایان میکردند و یونانیان درباره آن افسانه ها ساخته بودند.
عامل اصلی فراگیر شدن این گل و آشنایی مردم مدیترانه با زعفران،تجّار فنیقی بودند.
نظر دانشمندان و بزرگان باستان در باره ی زعفران
بقراط،هومر و ویرژیل به خواص محرّک، هضم کننده و ضد اسپاسم زعفران اشاره کرده اند.
کاربرد های زعفران در تمدن های باستانی
در سال ۱۵۵۲قبل از میلاد، یک پاپیروس مصری خواص دارویی زعفران را فهرست کرده است.
همچنین از دیر باز زعفران نقش قابل توجهی،برای رنگ آمیزی پارچه ها به رنگ زرد داشته است.
توگا های مصر باستان، لباس های سلطنتی،حجاب های رومی، تذهیب های قرون وسطایی، تونیک های راهبان بودایی همه و همه از طریق همین ماده ی جادویی رنگ های تاثیرگذار خود را به دست می آوردند.
آشپزی از دیدگاه مردم باستان
از دید مردم تمدّن های باستانی رنگ شاد زعفران نماد عزت،ثروت و شادی است.
در تمدن های باستانی،حکومت هایی که سلطنتی و امپراطوری های گسترده برای خود دست و پا کرده بودند،آشپزی را بسیار مقدس و شریف در نظر داشتند.
برای همین باید علاوه بر طعم و بوی خاص غذا،رنگ و شمایل غذا هم در تراز سلطنت و امپراطوری می بود.
لذا زعفران بخاطر رنگ شفاف و خاصّ خود،بوی عطرآگین و دل انگیز و همچنین عدم تندی،شوری یا تلخی حتی در مقادیر و حجم بالا،بسیار مورد توجه قشر مرفّه و در بالاترین مرحله ی آن خانواده های اشرافی و سلطنتی قرار می گرفت.
کاربرد زعفران در قرون وسطی
در دوره ی پیش از رنسانس و به عبارتی قرون وسطی،در غذاهایی که بین مردم اروپا محبوب بودند ردّ پای زعفران به وضوح مشاهده می شد.
زعفران در اکثر غذاها استفاده می شده:معروف ترین آنها مورتایرول (mourtaïrol) بود که در طول رویدادهای مهم و اکثرا در بین قشر ثروتمند و طبقه ی بالای جامعه سرو می شد.
اما زعفران فقط در این جا محدود نمی شد و اسناد و تاریخ نشان می دهد که حتی در بین قشر ضعیف جامعه حضور فراوانی از آن به چشم می خورد.
افسانه هایی پیرامون زعفران
ابتدا به یونانیان اشاره کنیم که منشاء اکثر افسانه های جذاب از یونان باستان می باشد. آن ها به دلیل اینکه زعفران گلدهی بسیار ناگهانی دارد برای این گل منشاء الهی در نظر گرفته بودند.
به این صورت که هرمس که پیک خدایان یونان بود و مسئولیت تبادل اطلاعات و خبر ها بین خدایان را بر عهده داشت در حال بازی با کروکوس بود.
کروکوس شخصی میرا و عادی بود که بعدا توسط خدایان یونان تبدیل به گل زعفران شد.
در حین بازی هرمس با کروکوس ، هرمس حواسش پرت می شود و دیسک را به سر کروکوس میزند و باعث ریختن خون پیشانی کروکوس می شود.
از محل ریخته شدن خون کروکوس گلی خوش رنگ و زیبا می روید که گفته می شود این همان گل زعفران امروزی ما است.
امروزه یک مدل گل زعفران زینتی هم به اسم کروکوس نام گذاری شده است.
عقاید رومیان در مورد زعفران
رومی ها در روزهای پیروزی کف سالن های ضیافت و تئاتر و حتی خیابان ها را با پودر زعفران فرش می کردند.
به همین دلیل گفته می شود که در زمان بطلمیوس نزدیک به ۹۰ کیلو زعفران برای رژه نیرو های جنگی استفاده شده است.
نقاشی میکل آنژ و افسانه ای درمورد اسکندر مقدونی
میکل آنژ نقاشیهای دیواری کلیسای سیستین را با مخلوطی از کلاله زعفران، تراورتن سفید و پودر عنبر نقاشی کرد.
طبق افسانه ها در یکی از فتوحات اسکندر،گل زعفران یک واقعه ی حیرت انگیز برای او و لشگریانش رقم زد.
عصر یک روز که اسکندر و نیروهایش در یکی از دشت های کشمیر اردو زده بودند خبر نداشتند که چه چیزی در صبح روز بعد انتظار آن ها را میکشد.
صبح روز بعد اسکندر،خود و ارتش خویش را در اقیانوسی از گل های بنفش یافت.
با اعتقاد به یک نفرین، به عقب برگشت.
کشمیری ها بدون جنگ و خون ریزی این حمله را دفع کردند! زعفران حتی باعث جلوگیری از جنگ و ریخته شدن خون بی گناهان زیادی هم شده است.
صحبت مدیر محصولات فریدالدّین
امید که بتوانیم بهترین اطلاعات را در مورد زعفران در اختیار کاربران و مشتریان گرامی قرار دهیم.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.